Smått och gott

2013-04-15
15:37:34

Fyllda gifflar

Jag har fått smak för gifflar, ett snabbt bröd som kan bli både söt eller matig och dessutom är de väldigt fina att servera :)

Till degen behöver du:

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
En nypa salt
Socker ( till söta gifflar ca 1 dl och till brödgifflar ca 1 msk)
14 dl vetemjöl

Smält smör, blanda med mjölken och ljumma till fingervarm. Mixa/blanda med de ande ingredienserna till en fin deg. Låt jäsa 30 min under bakduk.

Fyllning kan man variera precis efter egen smak men jag ger tips på de jag provat!

Söta gifflar:
Äppelmos
Hela jordgubbar
Hallon
Nutella
Smör (rent smör inget skräpmargarin)

Matgifflar
Irakiska köttfärsgifflar:
Fräs lök med favoritkryddorna, persilja och köttfärs (ha gärna i potatis för ännu matigare bröd) och fyll giffeln med.

En annan favoritfyllning är att blanda riven ost med hackad persilja.

Okej, dela degen i ca fem delar. Kavla ut varje del till en stor cirkel, skär ut lika stora tårtbitar. Lägg fyllning i mitten av den bredaste delen och rulla mot mitten.

Låt jäsa 30 min under bakduk.

Pensla med vispar ägg och strö över pärlsocker (på söta gifflar) eller valfri frösort på matgifflar, t ex sesamfrön el vallmofrön.

Grädda mitt i ugnen 225 grader ca 8 minuter.

Låt svalna under bakduk :)

https://cdn3.cdnme.se/2898353/7-3/pic_516c0236ddf2b35645c420af.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/2898353/7-3/pic_516c0251ddf2b356464b91ec.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/2898353/7-3/pic_516c0255e087c319084d12cc.jpg" class="image">


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: