Smått och gott

2013-07-31
18:08:38

Kubbeh

Kubbeh är nog en av de första irakiska maträtterna jag lärde mig, trots det är det något jag väldigt sällan gör.

Kubbeh gör man i stora mängder, fryser in och tar fram när man behöver dem så de är utmärkt att göra i förväg inför bjudningar så är det bara att ta gram och fritera strax innan servering :)

Du behöver till ca 20-25 st

Degen:
2,5 glas basmatiris
Salt
Gurkmeja (färgen på riset ska vara gult)

Koka riset tillsammans med gurkmeja och salt, jag mäter aldrig hur mycket vatten jag använder men följ instruktionerna på det ris du använder.

Låt det färdiga riset svalna och mixa sen med handmixer eller vanlig mixer till en slät deg. Ställ i kylen.

Fyllning:

3-400 gram nötfärs
Russin
Finhackad lök
(Finhackad mandel)
Sju kryddor
Salt
Peppar
Vitpeppar
Persilja

Stek nötfärs med kryddorna, mixa den färdiga färsen i snabbmixer så att det blir finkorning. Finhacka löken (helst i maskin) och fräs tillsammans med den mixade färsen, mandel, russin, finhackad persilja och mer kryddor (efter smak). Låt kallna.

Okej, dags för det svåra ;)

Ta fram färsen, degen och en skål med vatten. Lägg plastfolie på en bricka (så slipper du att de fastnar i brickan i frysen). Jag brukar sitta vid köksbord eller framför tvn.

Blöt/fukta händerna. Ta en klump av risdegen, forma till en skål i handflatan. Lägg en tesked fyllning i "skålen" och stäng igen. Se till att "skålen" är försluten, hjälp till att sluta med lite vatten om det behövs. När den är försluten och inga sprickor finns formar man till runda kakor (som du ser på bilden nedan). Har även sett dem som formar ovaler, kan vara snyggt om man vill ha lite olika former :)

Fritera i rikligt med olja och servera som tillbehör till annan mat eller i pitabröd med sallad.

Jag föredrar att fritera dem direkt från frysen men det går säkert direkt när de är klara också!





2013-07-30
19:10:56

Cookies med och utan sirap


2013-07-30
19:02:26

Cookies



100 g rumstempererat smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
100 g choklad

Gräddas mitt i ugnen, 10-15 min,
175 grader

Rör/vispa smör och socker poröst. Blanda ner vaniljsocker, sirap och bakpulver. Tillsätt mjölet. Blanda till en grynig massa. Hacka chokladen och blanda i. Rulla lika stora bollar som du sedan plattar ut till en kaka på en bakplåtsklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 10-15 min.






2013-07-27
15:30:42

Vaniljbullar

Dessa vaniljbullar är mig de godaste och saftigaste jag bakat, receptet kommer från Roy Fares.

Deg

5dl Mjölk
50 g Jäst
13,5 dl Vetemjöl
150 g Smör – rumstemperatur
1/2 tsk salt
1dl Strösocker

Deg: Värm på mjölken till fingervarmt, smula i jästen och blanda runt tills jästen löst sig. Häll vätskan i matberedare och tillsätt vetemjöl, smör, salt och socker. Arbeta degen väl tills degen börjat släppa på kanterna och känns elastisk och fin. Låt vila i 15 min under en duk. Under tiden gör du smörfyllningen.

Smörfyllning
150 g Smör – rumstemperatur
1 dl Strösocker
2 1/2 msk Vaniljsocker
(Jag hade även en tsk arom av vanilj)

Smör fyllning: Rör samman allt i en bunke till en slät och fin fyllning.

Pensling
1 st Ägg
Pärlsocker

Dela degen i 2 bitar och kavla ut varje bit 40*25 cm. Bred på smörfyllning och börja rulla ihop degen uppifrån och ner till en rulle. Skär i ca 2 cm tjocka skivor och lägg med snittytan upp inbullformar, lägg en duk över och låt jäsa 45 – 50 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda 7- 10 min.


2013-07-27
14:46:13

Bananglasspinnar!

Den absolut lättaste och faktiskt godaste bananglassen jag ätit.

För två personer:

Dela en banan, stick in en avbruten grillpinne eller annan typ av pinne att hålla i. Lägg i frysen, låt bli genomfryst.

Smält valfri typ av choklad, doppa bananerna och var snabb på med valfri topping för chokladen stelnar snabbt. Mina barn gillar strössel, jag föredrar kokos!

Klart!