Smått och gott

2013-09-13
15:08:55

Timmen bagille
En mycket uppskattad rätt både av barn och vuxna!

Man behöver:

1 lök
400 gram skalade gröna bondbönor ( finns frysta på de flesta orientaliska affärer)
2,5 dl färsk hackad dill 
1,5 koppar basmatiris 
1 tsk sju kryddor
1,5 tak salt 
1 dl olja

Börja med att hacka lök och steka i oljan i en stor kastrull. När den är mjuk tillsätter du bönor, 1/2 tsk salt, sju kryddor och dill, låt småputtra 5 minuter.

Koka riset med 2 koppar vatteni en annan kastrull med 1 tsk salt ca 10 minuter.

Lägg riset över bönorna, blanda och låt puttra på svag värme till riset är klart.

Servera med strimlad kyckling eller kött av valfritt slag! 




2013-09-11
20:25:17

Makloubeh med lammkött
Mer makloubeh ;)

1 stor aubergine
2 msk salt ( delade)
1 dl olja 
1 stor skivad lök
1 grön skivad paprika 
500 gr lammgrytbitar ( eller kyckling)
1 paket passerad tomat
2 skivade tomater
 1 msk sju kryddor
5 dl basmatiris 

Skiva aubergine och lägg i saltat vatten ca 1 timme, torka den ordentligt och stek på båda sidor till de får färg, lägg de åt sidan.

Stek lök och paprika mjuka och lägg åt sidan.

Stek tomaterna o lägg åt sidan

Lägg lammbitarna i en gryta och tillsätt ca 1 liten vatten, koka upp och sänk till medelvärme, koka ca 45 min tills köttet är mört. Tillsätt passerad tomat och koka 20 min till. 

Ta en ny gryta, lägg i olja och täck botten med aubergineskivorna, lägg över lök och paprika samt tomaten. Lägg lammbitarna ovanpå detta. 

Blanda salt och kryddor i lammvattnet.

Täck lammbitarna med riset och häll över lammvattnet. 

Koka ca 30 min på medelvärme, tillsätt lite mer vatten om riset behöver det... 

När riset känns klart låt kastrullen stå ca 30 min innan du försiktigt vänder den på ett uppläggningsfat. Då bildas en "ristårta"...


Enligt irakiskt tradition tävlar kvinnor litegrann om vem som kan få den finaste tårtan och den ska serveras så sen tar man isär den på bordet framför gäster eller de som ska äta... Det råder också delade meningar om i vilken ordning man ska placera aubergine och lamm men jag lovar, mitt sätt är snyggast ;))))