2011-08-20
11:21:23
Festmat
Igår stod jag i köket hela dagen och lagade mat och bakade. De söta resultaten ser ni nedan och här kommer maten
Till höger, lasagne, längst till vänster makloubeh och i fram tepsi mal betnjan (lamm och abergine, potatis, tomat, paprika, lök, tomatpure, kryddor) Ett exakt recept kan komma senare om någon vill ha!
Min svägerska tog med chorba (soppa) och ungstekt fisk..
På bilden finns också olivsallad, dadlar och bröd!
2011-08-20
11:17:22
Rosa tårta
Tårta med 4 lager
Täckt med glasscreme färgad rosa
blåbärsmousse
glasscreme
jordgubbsmousse
glasscreme
Recept på glasscreme:
3 dl vispad grädde
3 dl färdig vanilj/marsansås
vispa ihop till bra konsistens
Blåbärsmousse
2-3 dl blåbär
3 dl grädde
marsanpulver/gelesocker
mosa blåbär, blanda med gelesocker eller marsanpulver, vispa grädde och blada de två. Låt stå kallt en stund
Jordgubbsmousse
3 dl jordgubbar
3 dl grädde
gelesocker/marsanpulver
Gör på samma sätt som blåbärsmoussen.
Jag använder alltid detta recept på tårtbottnar, detta recept är den enda som ger en hög och jämn tårta (tyckr jag)
2011-08-20
11:11:19
Minimuffins med polkafluff
Receptet på dessa otroligt söta minimuffins finns här sen är de garnerade med polkafluff.
Recept på polkafluff:
3 dl grädde
1 påse (160gram) polkagris
Smält ihop de på svag värme, låt stå kallt över natten (minst 6 timmar) och vispa som vanligt med elvisp!
2011-08-20
11:07:55
En prinsesstårta till min prinsessa
Höööög tårta med 9 lager !
Jag gjorde den så att man skulle kunna skära en bit av övre delen och sedan påbörja nedre delen.
De första 5 lagrena är jordgubbsmousse och glasscreme och de övre 4 är blåbärsmousse och glasscreme. En otroligt god tårta !
2011-08-13
22:56:46
Morot/gurkyoghurt
Riv 2-3 morötter
Riv 1/3 gurka
citronsaft
riven eller mosad tomat
3-4 dl turkisk yoghurt (går säkert lika bra med vanlig naturell yogurt men den blir rinnigare)
Blanda allt och dekorera!
Är gott till lax eller kycklingrätter, även till alla sorters ris och potatis!
2011-08-13
22:45:54
Flygande Jacob
Till detta behövs:
kycklingfile
banan
grädde
chilisås
jordnötter
koka eller stek kycklingfilén
vispa grädden och vispa i chilisåsen (ca 1 dl chilisås till 3 dl grädde)
dela banenerna tvärs över, så att du får två långa halvor
Lägg den färdiga kycklingen i en ungssäker form, lägg i bananerna och lägg över chiligrädden (såsen är VÄLDIGT omtyckt så se till att du gör tillräckligt, det kan gärna täcka upp till kanten på formen)
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter
Strö över jordnötter och servera med ris !
2011-08-13
22:38:16
Kyckling med rött ris
Kyckling och ris är en praktiskt och god maträtt man kan variera i många olika smaker. På denna tallrik finns ungsstekt kyckling med tomat och lök, rött ris och sallad.
Kycklingen marinerar jag i mild yoghurt och sötsur sås, lägger i en ungsplåt tillsammans med olja, skivad lök och skivad tomat i hög värme tills kycklingen fått fin färg, sedan lägger jag över folie sen får det stå någon timme (vet inte exakt men tills den känns klar).
Det röda riset är vanligt ris, kokat i passerade tomater eller tomatpure.
Lägg olja i kastrullen, i med tomatpuren och fräs en stund, ner med riset och rör runt och tillsätt sedan vatten. Är det jasminris tar man lika mycket ris som vatten och basmati tar man 1.5 glas för varje glas ris...
Ett lite lättare sätt att lyckas direkt är att ta passerad tomat, till oss brukar jag ta ca 2 glas ris, 500gr passerad tomat och 1-1.5 glas vatten.
Använder man passerad tomat kan man lägga i ris, olja och passerad tomat direkt, koka upp o sen tillsätta vattnet. Koka upp och sänk värmen till medel, efter drygt 10 minuter kan man stänga av plattan och låta stå på eftervärme.
Smaklig måltid :)
2011-08-11
21:05:51
Cheesecake med skogsbär
2011-08-11
17:27:26
Spenatgryta med ris
Till grytan behövs:
lammgrytbitar
lök
hackad spenat
passerad tomat/tomatpure
2-3 limonbasra
salt
Börja med att koka lammköttet tillsammans med vitlök, salt och lagerblad (jag använder tryckkokare och då tar det ca 35 minuter, utan tryckkokare tar det nog uppåt 2(?) timmar.
Fräs löken i olja i en stor gryta, lägg i det färdigkokade lammet och stek på medelvärme en stund. Lägg i spenat, passerad tomat (500gram) och blanda försiktigt, häll i lite av vattnet lammet kokat i.
Dela limonbasra och lägg i dem i grytan. Låt puttra på 1-2 ca 25-30 minuter
Salta efter egen smak
(Oftast brukar det vara exempelvis kikärtor eller blackeye bönor i grytan också)
Servera med ris
Till efterrätt:
2011-08-09
16:04:30
Frukost tips!
2011-08-08
21:35:11
Kärleksmuffins
2011-08-07
22:16:39
Makloubeh
Till detta behövs:
Ris
Kyckling
Aubergine
blomkål
potatis
paprika
lök
kryddor
(passerad tomat)
Börja med att koka kycklingen nästan klar, koka med kryddor så den får ordentligt med smak.
Under tiden kycklingen kokar, skiva aubergine, stek på båda sidor tills de får fin färg.
skiva potatis, stek skivorna på båda sidor tills de får färg
skiva lök och paprik och stek tills de blir mjuka
Lägg auberginen i botten på en kastrull, se till att botten är ordentligt täckt och upp på kanterna också, lägg i kyckligen sen potatis, blomkål, lök o paprika.
Blanda ris o kryddor samt eventuellt passerad tomat. (För snyggaste "tårtresultat", ta så mkt ris att du vet att kastrullen blir proppfull) häll sedan detta över resten i kastrullen, häll i vatten så att det täcker och kommer en halv cm ovanför riset).
Koka upp på hög värme, sänk sen till medelvärme och låt vara ca 10-15 min, låt sen vara en stund på svag värme/avstängd tills riset blir färdigt.
Ta en stor tallrik, lägg över kastrullen och vänd.
Resultatet blir inshaAllah en fint formad "tårta"
2011-08-07
20:26:00
Bourek
Precis som alla andra arabiska rätter finns det massor med olika sätt att göra bourek på, här kommer ett enkelt recept såsom jag lärt mig dem!
Man behöver:
Filodeg
nötfärs
persilja
kryddor
Stek köttfärsen ordenligt och se till att den blir ordentligt delad, så små korn man bara kan, blanda i hackad persilja och krydda som ni vill.
Endast salt och lite svartpeppar är godast tycker jag men en del vill ha exempelvis sju kryddor eller någon annan favvokrydda)
Lägger sedan ungefär en sked köttfärsblandning på mitten av filodegsplattan, viker in kanterna och rullar/viker så att blandningen hålls fast inne.
Fryser in alla färdig på en bricka och dagen efter kan man ta bort brickan o alla är styckfrysta.
Fritera det antal du vill o njut ;)
OBS OBS MIn absolut egna favvo bourek gör jag på riven ost och persilja, lägger o rullar på samma sätt, fryser in och friterar sen.
2011-08-07
12:30:05
Marshmallowfondant
2011-08-07
12:29:15
Fluffy white frosting
2011-08-07
12:28:23
Cupcakes
Chokladmuffins med dumlefluff
chokladmuffins med polkafluff
2011-08-07
12:17:15
Enkel bananmousse
3 bananer
3 dl grädde
marsanpulver
mosa bananerna ordentligt, vispa grädden hårt och vispa ner bananmoset mot slutet. Om det blir för löst, tillsätt marsanpulver och låt stå kallt en stund.
2011-08-07
12:15:23
Chokladkräm
3 dl grädde
1 dl socker
1 dl kakao
bland försiktigt, låt stå några minuter så att sockret löser sig lite och vispa sedan som vanligt med elvisp tills den blir krämig..
2011-08-07
00:28:31
Smörkrämstårta
2011-08-07
00:27:44
Lax med potatisklyftor
2011-08-07
00:25:36
Kärleksmuffins
2011-08-07
00:25:16
Banan & Chokladmuffins
2011-08-07
00:24:25
Cheesecake med jordgubb & citron
2011-08-07
00:23:22
Födelsedagscupcakes med smörkrämsfrosting
2011-08-07
00:22:22
Cupcake med frostingros
2011-08-07
00:21:32
Princess cupcakes
2011-08-07
00:18:27
Regnbågstårta
2011-08-07
00:12:06
Gräddtårtor
En blandning av lyckade och mindre lyckade tårtor till utseende men smaken har alltid varit i topp :-)
2011-08-06
23:55:32
Chokladtårtor
Fina och fula men alla lika goda tårtor.. Massa med choklad...
2011-08-06
23:41:09
Dolma & olivsallad
2011-08-06
23:38:11
Picknick på stranden <3
2011-08-06
23:36:29
Bamye
2011-08-06
23:34:13
Dolma
2011-08-06
23:31:00
Biryani recept
Huvudingredienser:
Ris
Kyckling
ärtor
mandel
russin
krossad spagetti
salt
biryanikrydda
gurkmeja
ägg (om man vill)
Okej, vi börjar med kycklingen.
Man kan göra kycklingen på lite olika sätt, antingen kokar man den och strimlar ner i risblandningen eller så gör man som jag börjat göra nu att jag tar en hel kyckling, tillagar i ugnen och serverar den ovanpå riset..
Kyckling i ugn: Tvätta kycklingen, marinera i valfri marinad (ju längre desto godare), lägg på en plåt, in i ugnen 225 grader ca 1 timme...Efter ca 30 min lägger jag på folie eller penslar med olja/smör för en finare färg och yta.
Riset
Jag använder basmatiris. Jag brukar ta ca 1,5 koppar ris och det räcker väl till en 4-5 personer ungefär, man får prova sig fram..
Täcker botten med olja, i med riset och sen 1.5 kopp för varje glas ris, i med ca 1 tsk salt och biryanikryddan som är ett måste i biryani. Tar också i lite gurkmeja för färgens skull.Tillsätt ärtorna. Kokar upp detta snabbt på 6an, sänker till 3an drygt 10 minuter och stänger sen av plattan så det får stå på eftervärme tills det är färdigt.
Skålla och skala mandlarna, rosta i olja och blanda i russin samt 1/2 tsk kanel, 1/2 tsk sju kryddor och låt värmas tills russinen svällt.
Stek krossade spagettin på svag värme, när de är ljusbruna häll i 3/4 kopp kycklingbuljong (vatten m tärning) och låt spagettin suga åt sig vattnet.
Blanda ihop alltsammans och i med mer kryddor om det behövs.
Koka ägg, skala dem och stek dem litegrann också (ser snyggare ut ;))
Lägg ut det färdiga riset på ett stort fat, en bricka eller en plåt, på med den färdiga kycklingen och äggen och voila färdiiiigt =D
Just det, denna gång hade jag även lite stekt potatis på riset, jag delade potatis i små bitar stekte dem på medelvärme och la sedan ovanpåriset runt kycklingen..
Smaklig måltid, inshaAllah! <3
2011-08-06
23:30:26
Olika typer av Biryani
2011-08-06
23:26:33
Kebab & rött ris
2011-08-06
23:16:16
Welcome
Välkomna till min blogg där jag kommer dela med mig av bilder på lyckade och mindre lyckade tårtor, bakverk, maträtter...
Ja det mesta i ätväg kan finnas med här.. Kanske ett o ett annat recept också :)