2013-04-23
19:38:00
Nytt giffelrecept
Fick inspiration och provade en ny typ av deg, denna var mycket godare och mjukare än den jag brukar göra :) även denna kan man välja vilken fyllning man vill i. Jag hittade en ny favorit, fetaost och tomat :)
Deg:
2,5 tsk torrjäst
2 msk strösocker
3,25 dl varm mjölk
11-12 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 uppvispade ägg
2,5 dl olja
1 ägg, uppvispat
sesamfrön
Till fyllning:
fetaost
Finhackad tomat
Oregano
Lös upp jäst och socker i den varma mjölken. Låt vila 5 minuter.
Tillsätt mjöl och salt, blanda ihop till en smulig massa.
Arbeta in olja och de uppvispade äggen. Knåda degen ordentligt, minst 5 minuter, tills den känns smidig.
Degen blir ganska lös och lite kladdig.
Låt jäsa på en varm plats, under bakduk i ca 1 timme.
Förbered under tiden fyllningen.
Dela degen i ca 8-9 bitar (beroende på hur stora gifflar du vill ha), kavla ut till en cirkel och dela varje cirkel i fyra delar ( eller gör på samma sätt som jag beskrev i tidigare inlägg). Denna deg är smidigare och mer lättarbetad!
Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader ca 15 min !
2013-04-18
21:40:00
Fyllda chokladmuffins
Cupcakes är något jag tycker är lite extra roligt att göra, muffins kan man blanda i vad man vill i och testa sig fram till man når sin favorit, bara fantasin sätter gränser gällande cupcakes innehåll och dekoration...
Jag har länge letat recept på saftiga chokladmuffins, jag tycker ofta de är torra och tråkiga men nu har jag hittat ett recept som ger mjuka, saftiga och luftiga chokladmuffins!
Chokladmuffins:
3 ägg
2,5 dl strösocker
en nypa vaniljsocker
50 g smör
1 dl yoghurt (naturell eller vanilj)
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
100 g mörk choklad 70%
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker tills det är vitt och fluffigt. Smält smöret, häll i yoghurt och blanda med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vänd ner i smeten. Smält chokladen och blanda ner den i smeten.
Fyll muffinsformarna och grädda ca 15 minuter i 175 grader i mitten av ugnen.
Till dagens cupcakes krossade jag polkagris och blandade i muffinssmeten, bitarna sväller och blir mjuka och saftiga i ugnen vilket gör dem ännu godare! Jag fyllde dem även med chokladfrosting som jag hade över från förra gången genom att göra hål i varje cupcake, fylla och sätta tillbaka ett lock gjort av det jag tagit bort...sen spritsade jag med polkafluff gjort på 140 gr polkagris smält i 3 dl grädde, in i kylen över natten eller till det är riktigt kallt.. Delade fluffet och färgade hälften rosa, fyllde spritsen med varannan rosa och varannan vitt fluff vilket gav en tvåfärgad effekt :)
På med lite hallonsås och polkaströssel o färdigt att servera :)
2013-04-16
21:50:21
Minipizzor
Minipizzor av olika sorter tycker jag är perfekta att ha i frysen och ta fram när det behövs ett snabbt mellanmål eller om man får gäster till fika eller mat :)
Degen gör jag såhär:
3,5 dl vatten
1 påse torrjäst
2 msk socker
Salt
2 msk olivolja
10 dl vetemjöl
Blanda torra ingredienserna med vattnet och tillsätt olja under bearbetning av degen. Knåda till degen blir slät och fin, lät jäsa under bakduk minst en timme.
Kavla ut degen och tryck ut små runda kakor efter eget tycke, jag har en skål jag använder som jag tycker ger bra storlek till pizzorna, pensla/ spraya degen med olja.
Min favorittopping är med fetaost, tomat och svarta oliver, toppad med oregano och min mans favorit är med köttfärs som jag stekt i finhackad lök samt olika typer av kryddor, tacokrydda är gott men man kan variera som man tycker är gott själv!
2013-04-16
20:08:00
Lammgryta med aubergine (betnjan)
Vet faktiskt inte om jag lagt in recept på denna gryta förr och har inte riktigt lärt mig blogga från mobilen än så kan inte se tidigare inlägg heller men det skadar inte att lägga in detta goda recept, en gryta full av smak och favorit även hos barnen!
Som allt annat gör jag på känn och varken mäter eller räknar det jag gör så ni får försöka göra på samma sätt...försöker ge ett någorlunda antal av allt..
Man behöver:
5-6 Grytbitar av lamm
2 st auberginer
2 stora tomater
3-4 vitlöksklyftor
1 paprika
1 lök
(1 squash, egentligen inte men jag tycker det blir godare så jag kör på det)
Salt
Citron
Lägg skivad aubergine i saltat vatten ca 1 timme innan fritering
.
Koka grytbitarna ( jag kör tryckkokare så 30 min, vet ej hur länge utan men tills de blir klara är väl smart ;) ). Jag kokar i kanel, vitlök och salt, som ger väldigt god smak till köttet!
Under tiden steker man skivad aubergine (låt skivorna ligga på hushållspapper som suger lite olja). Lägg i en kastrull/gryta
Strimla lök och paprika och stek, lägg i med auberginen.
Skiva tomat och stek, lägg i kastrullen
Stek squash och blanda med de andra grönsakerna
(Allt steks i rikligt med olja som ni låter hushållspapper suga upp innan det lägga i kastrullen!)
Häll i en tetra passerad tomat och låt småputtra.
Häll i några deciliter av lammvattnet och sist köttet, blanda allt försiktigt och låt puttra, salta efter egen smak under tiden. Det behövs inga extra kryddor då grönsakerna ger väldig mycket smak men vill man ha lite syrligare kan man gärna lägga i en nypa citronsyra eller pressad citron!
Servera med arabiskt bröd och ris!
2013-04-15
15:37:34
Fyllda gifflar
Jag har fått smak för gifflar, ett snabbt bröd som kan bli både söt eller matig och dessutom är de väldigt fina att servera :)
Till degen behöver du:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
En nypa salt
Socker ( till söta gifflar ca 1 dl och till brödgifflar ca 1 msk)
14 dl vetemjöl
Smält smör, blanda med mjölken och ljumma till fingervarm. Mixa/blanda med de ande ingredienserna till en fin deg. Låt jäsa 30 min under bakduk.
Fyllning kan man variera precis efter egen smak men jag ger tips på de jag provat!
Söta gifflar:
Äppelmos
Hela jordgubbar
Hallon
Nutella
Smör (rent smör inget skräpmargarin)
Matgifflar
Irakiska köttfärsgifflar:
Fräs lök med favoritkryddorna, persilja och köttfärs (ha gärna i potatis för ännu matigare bröd) och fyll giffeln med.
En annan favoritfyllning är att blanda riven ost med hackad persilja.
Okej, dela degen i ca fem delar. Kavla ut varje del till en stor cirkel, skär ut lika stora tårtbitar. Lägg fyllning i mitten av den bredaste delen och rulla mot mitten.
Låt jäsa 30 min under bakduk.
Pensla med vispar ägg och strö över pärlsocker (på söta gifflar) eller valfri frösort på matgifflar, t ex sesamfrön el vallmofrön.
Grädda mitt i ugnen 225 grader ca 8 minuter.
Låt svalna under bakduk :)
https://cdn3.cdnme.se/2898353/7-3/pic_516c0236ddf2b35645c420af.jpg" class="image">
https://cdn3.cdnme.se/2898353/7-3/pic_516c0251ddf2b356464b91ec.jpg" class="image">
https://cdn2.cdnme.se/2898353/7-3/pic_516c0255e087c319084d12cc.jpg" class="image">
2013-04-14
23:52:42
"Pastagratäng"
När jag ändå är igång med bloggandet lägger jag in recept på ännu en snabblagad pastagratäng som fungerar som snabbmat hos oss!
Du behöver:
Köttfärs
Lök
Vitlök
Tomat (fungerat med färsk eller krossad)
Passerade tomater
Salt, peppar, chili
Bryn lök och vitlök och tomat
Stek köttfärsen och blanda i lökblandningen
Blanda i passerade tomater och låt puttra en stund
Koka gnocci pasta och blanda i köttfärssåsen
Bred ut ett lager med hälften av pastan i en ungsplåt, täck ned riven ost, bred resten av pastan över och täck med riven ost
In i ugnen ca 15 min så all ost smälter och servera med sallad :)
2013-04-14
21:57:51
Regnbågstårta
Tänkte dela med mig av regnbågstårtan jag gjorde idag :)
Till att börja med använde jag alltid samma recept på tårtbotten, den blir luftig och väldigt hög.
5 ägg
2,5 socker (vispa poröst)
1,5 dl mjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver (blanda snabbt ihop med äggsmeten)
Till regnbågsbottnarna delar man upp smeten i fyra-fem skålar. Droppa i hushållsfärg/gelefärg till de nyanser du vill ha. Tänk på att de fyra vanliga basfärgerna på Ica kan bilda många fina nyanser/färger när de blandas med varann :) grädda sen en färg i taget i smord och bröad form, 175 grader 10-15 min per botten och låt dem svalna.
Välj en fyllning som inte blir så hög eller gör som jag gjorde i detta tårta. Jag färgade marsansås i samma färg som bottnarna och spritsade längs kanterna, sen la jag fyllningen innanför den nya kanten vilket gav ett mycket bra resultat! I första lagret blev det mosad banan, i mitten vaniljsås och översta mosade jordgubbar. Tårtan täckte jag med glasscreme ( hälften vaniljsås och hälften vispad grädde som blandas ihop) och dekorerade med chokladpinnar och godis av färgglada sorter.