2013-01-28
22:14:52
Grekiskt olivbröd
En otroligt god limpa med oliver och fetaost
Som vanligt tar jag recept och gör om dem medan jag bakar, i detta bröd har jag tillsatt fetaost eftersom jag tycker oliv och feta går så otroligt bra ihop!
25 gram jäst
2 ½ dl naturell yoghurt
1 tsk salt
2 msk olja
6 dl vetemjöl
100 gram oliver (valfritt, jag blandade gröna o svarta o det blev mums)
fetaost efter smak
Blanda de torra ingredienserna
arbeta i olja och yoghurt
Arbeta degen kraftigt, den ska vara väldigt fast
Låt jäsa under bakduk ca 60 min
Arbeta i mjöl efter behov och ta undan en bit av degen
Kavla ut resten till en 20x30 cm rektangulär platta
Strö ut oliver och fetaost
Rulla ihop som en rulltårta, vik in kanterna under limpan
Ta fram degen du lagt undan, forma två långa band som du snurrar och lägger ovanpå limpan som dekoration, fäst under limpan
Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk
Grädda i nedre delen av ugnen 200 grader ca 30 min
Pensla med lite vatten strax innan du tar ut brödet
Låt kallna på galler
2013-01-28
22:02:00
Rosenbröd
Goda små brödbullar som passar lika bra till frukost, mellanmål eller middagen.
50 gr jäst
100 gr margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 1,3 liten mjöl
1-2 dl finriven morot (frivilligt men gör brödet väldigt saftigt)
Pensling:
1 uppvispat ägg
Garnering:
sesamfrön (eller vallmo)
Blanda de torra ingredienserna
Smält margarinet och blanda med mjölken'
Arbeta i morotsrivet
Arbeta degen smidig, låt jäsa under bakduk ca 30-40 min (dubbel storlek)
Forma bröden som du vill ha dem, jag brukar göra runda bullar men man kan variera sig såsom man vill
Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk
Pensla med ägg och strö över frön
Grädda mitt i ugnen 250 grader ca 8 - 10 min
Låt svalna under bakduk.
Dessa är lika goda färska och tagna från frysen, jag har inte micrat dem men de tinar på några timmar och smakar då nybakta, man kan värma dem några sekunder om man vill ha lite varma :-)