2014-12-30
19:07:07
Irakisk Biryani
Biryani (Irakisk) 6-8 personer
2 koppar basmatiris
Frysta ärtor (eller blandning av ärtor och morötter)
Biryanikrydda
Salt
1 1/2 kopp skållade mandlar
1 kopp russin (helst gula men svarta går)
Kanel
Sju kryddor
1 kopp vermacelli (shaariya)
Kycklingbuljong
4 potatisar
Ägg
Strimlad kyckling eller kyckling gjord i ugn
🔴 börja med riset, blötlägg och låt ligga någon timme
🔴 värm olja och lägg i ris och salt, biryanikrydda och gurkmeja (jag vet inte hur mkt men brukar ha koll på färgen) fyll på med ca 4 koppar vatten
🔴 koka upp och häll i 1-1 1/2 koppar ärtor
🔴 sänk värme och låt stå
🔴 rosta mandeln
🔴 lägg i russin, kanel och sju kryddor (en halv tsk av varje)
🔴 rosta ihop och lägg sen i en separat kastrull
🔴 stek vermacelli (shaariya) gyllenbrun
🔴 häll på en halv kopp vatten blandad med kycklingbuljong
🔴 låt suga åt sig till vattnet är borta
🔴 lägg i samma kastrull som mandelblandningen
🔴 Tärna potatis och stek gyllene
🔴 lägg i samma kastrull som mandel och shaariya
🔴 när riset är klart häll upp på ett stort fat
🔴 strö över mandel, shaariya, potatis och kyckling, dekorera eventuellt med kokt delat ägg
🔴 servera med sallad och yoghurt