Smått och gott

2014-02-26
00:00:35

20 minuters ostfrallor!
Ibland vill man äta nybakat bröd, ibland vill man ha en fralla och orkar inte vänta på jäsning, dessa är lösningen!

Ca 6 ostfrallor

5 dl mjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt 
2 msk ljus el mörk sirap
2-2,5dl vatten 
Riven ost

Rör ihop ingredienserna till en deg
Klicka ut på bakplåtspapper

Strö ost över varje fralla 

In i ugnen 200 grader ca 15 minuter !





2014-02-25
23:56:10

Sega chokladmaränger
Enkla och mycket goda maränger! 

Choklad:
1,5 dl kakao
1,5 dl socker
1/2 dl vatten

Koka ihop ingredienserna till en seg massa, låt svalna 

Maräng:

4-5 äggvitor
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Vispa äggvitorna på låg effekt till de skummar, öka sen till högsta effekt och tillsätt socker och vaniljsocker lite i taget. Vispa länge, det tar olika lång tid beroende på maskin/visp men det tar väldigt lång tid så en assistent är att föredra. Marängen är klar när det bildar fasta toppar i den

Rör/droppa ner chokladsmeten.

Spritsa ut fina maränger ELLER klicka ut smeten på bakplåtspapper.

125 grader ca 60 minuter beroende på hur stora marängerna är. Låt dem stå någon timme i ugnen efter den stängts av.

Mycket goda att äta som de är! 






2014-02-25
21:53:19

Hallonmousse i chokladformar
Chokladformar

Smält 200 gram av valfri typ av choklad, mörk choklad är godast tycker jag till hallon! 
Vill man göra tempererad choklad så ska temperaturen ligga på ca 32 grader för mörk choklad och 30 grader för ljus !

Pensla insidan av antingen engångs eller silikonformar (muffinsstorlek ), låt stelna, pensla igen, fortsätt så 3-4 gånger till den tjocklek du vill ha.


Hallonmousse;

250 gram hallon
3/4- 1 dl gelesocker
3 dl grädde

Koka hallon med lite vatten, mosa under tiden. Pressa genom en fin sil.

Koka upp hallonsaft med gelesocker, ta av från plattan. Låt svalna.

Vispa grädden, vänd ner hallongelen och blanda ordentligt. 

Låt stå kallt någon timme.

Spritsa moussen i chokladformarna och dekorera med exempelvis färska hallon, strössel eller kanske färsk mynta 
.


2014-02-24
19:26:40

Ätbart glitter!
Detta tips hittade jag på Jonnha Hagenlöf Arabis blogg, Medinah Sweets. Älskar hennes blogg, önskar jag fattade hur man länkar dit men annars är det bara att googla ;)

1 dl socker 
Valfri karamell/pasta/gelefärg

Sätt ugnen på 180 grader

Häll sockret i en påse, droppa i färg och skaka, gnugga sockret i påsen så att färgklickarna försvinner och sockret får en jämn och fin färg.

Sprid ut det färgade sockret på en plåt med bakplåtspapper, sätt in i ugnen ca 4 minuter. Ta ut och låt svalna !

Förvara i förslutna burkar och använd som dekorationsglitter på kakor, tårtor och cupcakes! 








2014-02-24
19:19:13

Karamellpopcorn
  • Till 1 pkt micropopcorn
80 gram smör
2 dl socker
50-100 gram choklad (efter smak)
1 pkt micropopcorn 

Poppa popcornet enligt anvisning på paketet

Koka smör och socker till en slät karamellfärgad massa, rör försiktigt ner popcornen, bred ut på en plåt/bricka klädd i bakplåtspapper. Smält chokladen och ringla över popcornen. Ställ kallt och låt chokladen stelna.

Bryt bitar och servera som snacks på kalaset, lördagsgodis, fredagsmyset eller varför inte unna sig ett saltsött snack mitt i veckan :)

Varning: svårt att sluta äta ;)



2014-02-23
19:15:17

Sugarcookies
Jag har tidigare lagt in recept på sugarcookies med glasyr och här kommer en mindre söt variant (glasyr är väldigt sliskigt och sött)

14 dl mjöl
1 msk bakpulver
450 gr smör
4 dl socker
2 ägg
2 msk vaniljsocker
1 tsk salt

Vispa smör och socker, tillsätt äggen
Blanda ner de torra ingredienserna och knåda till en smidig deg, lägg i kylen 1-2  timmar

För att få såna här lite roligare kakor:

Gör efter receptet ovan men dela det i två, tillsätt valfri färg o ena bunken.

Kavla ut en färg i taget, stansa ut runda kakor och sedan valfri form i mitten av rundeln, lägg ihop de små med runda så som
Bilden visar... 

Receptet ovan räckte till ca 4 plåtar!


Dessa kakor prydde också Ettårskalaset i veckan :)


2014-02-23
19:00:13

Barntårtor!
Min son fyllde ju ett år i veckan och det medförde en del kalas och gäster, självklart bjuder jag på tårta och här kommer lite bildinspiration :)


Dessa tårtors innehåll är ganska likt, pingvintårta är ljus botten, citronmousse, hallonmousse och täckt med glasscreme.

Monstertårtan är citronbotten, citronmousse, jordgubbsmousse och skivade jordgubbar, täckt med glasscreme :) 

Glasscreme är superenkelt att göra, vispa grädde och gör i ordning lika mängd vaniljsås, blanda de två och Förga om önskat :)

Citronmousse är otroligt gott tycker jag,
 För ett lager / två portioner 

2,5 dl grädde 
Saft från en citron
1/2 dl gelesocker
Citronessens

Koka 1 dl grädde med gelesocker, rör i citronsaft och essens och låt svalna

Vispa resten av grädden och vänd ner citronsåsen

Låt stå kallt någon timme, ska den användas i tårta kan man bre direkt på lagret.

Hallonmousse/jordgubbsmousse

Koka 250 gram jordgubbar eller hallon med lite vatten

Pressa i en sil så att endast saften rinner ner i en kastrull, koka upp med ca 1 dl gelesocker ta av från plattan och låt svalna

Vispa 3 dl grädde och vänd ner hallon eller jordgubbsgelen (den ska vara lite rinnig fortfarande)

Låt stå kallt någon timme

 Tårtbotten är en sk tre lika botten, till min 24 botten tog jag 8 ägg, knäckte i glas, tog ett lika stort glas socker och ett lika stort glas med hälften mjöl och hälften potatismjöl och 3 tsk bakpulver, vispa socker och ägg länge, det ska resa sig rejält i bunken, häll i mjöl och bakpulver under sakta omrörning. 

Grädda längst ner i ugnen på 175 grader ca 50 minuter (håll koll sista 10 minutrarna för det varierar från ugn till ugn)

Se till att förhöja kanten på formen för denna botten blir HÖG, det gör man enklast med bakplåtspapper som man sätter fast på insidan av formen :)


2014-02-12
20:30:26

Strasskakor


Mycket goda och väldigt enkla att göra, går snabbt och smälter i munnen! Lyxa till dem med lite strössel eller inte, lika fina ändå!

250 gram smör
1 dl florsocker 
2 msk vaniljsocker
2 dl potatismjöl
2,4 dl mjöl
Rivet skal från en citron

Vispa smör, vaniljsocker och florsocker till en fin smet, tillsätt potatismjöl och mjöl lite i taget, tillsätt finrivet citronskal och vispa till en något lös smet.

Spritsa eller använd kakpress ut långa längder på en bakplåt. Grädda i 175 grader ca 10-13 minuter (de blir ljusbruna i kanterna))

Skär ca 4-5 cm långa kakor direkt de kommit ur ugnen.

Låt svalna på plåten. 

Dessa kakor är väldigt sköra så för att de ej ska falla sönder så lätt när de doppas i chokladen har jag testat att frysa dem en timme innan vilket gjorde det mycket lättare.

Temperera 200 gram mörk eller ljus choklad, har du ingen termometer kan man smälta 2/3 av chokladen i vattenbad och sen ta bort från vattenbadet och röra ner resten, temperaturen för mörk choklad ska bara va 32 grader och för ljus 30 grader. 

Doppa kakans ena sida i choklad och skrapa bort överflöd, önskas strössel så doppa direkt i strösslet och vänd sen kakan och doppa andra sidan. Lägg på bakplåtspapper. När alla kakor är doppade lägg dem i kyl en stund och frys sedan in eller förvara i en burk :) 

Otroligt goda och fina kakor att bjuda på till teet eller kaffet :)

2014-02-08
01:41:55

Perde plau


En spännande rätt, smaksatt ris inbakat i bröd. Denna rätt har ett antal steg att gå igenom så ska försöka beskriva så gott jag kan, jag "höftar" för det mesta men har nog ett hum om hur mycket av allt jag tar :)

Börja med degen, då den behöver jäsa och vila ca 1 timme

Ca 5 dl vetemjöl
1 msk jäst
1 dl varmt vatten
4 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker

Börja med att lösa jästen i hälften av det varma vattnet, tillsätt sockret

Mixa mjöl, salt, resten av vattnet och en del av oljan, knåda och blanda väl. Tillsätt resten av oljan och knåda till en smidig deg. Är den för torr tillsätt lite mer vatten och för lös lite mer mjöl. Degen ska kännas smidig, len och något elastisk. Låt jäsa en timme under bakduk

Riset 

2,5 koppar ris ( mina koppar innehåller ca 2,5 dl)
1 tsk salt
Olja
1/4 tsk saffran ( gillar man ej saffran går det bra utan, ta lite mer sju kryddor och färga med gurkmeja)
1/2 tsk sju kryddor
1 kopp ärtor
1 kopp tärnade morötter

Skölj och tvätta riset, värm oljan ock lägg i ris, blanda någon minut och tillsätt sen 3,5 koppar vatten, låt koka upp och sänk till medelvärme. Tillsätt salt, saffran (el gurkmeja), kryddblandning och blanda väl. När nöstan allt vatten absorberats lägg i ärtor (funkar bäst med frysta) och morötter. Lämna till riset känns klart.

Qeema ( köttfärsblandning)

400 gram nötfärs
1/2 kopp hackad lök
1 tsk sju kryddor
1 tsk salt

Stek köttet halvklart, tillsätt lök och och kryddor och stek väl.

Mandel och russin dressing
 1 kopp mandel
1/2 kopp gula russin
1/2 tsk kanel
1/2 tsk sju kryddor

Skålla och skala mandlar, rosta i stekpanna. Tillsätt russin och kryddor och rör om tills russinen svällt något.

Blanda i qeema och mandeldressing i riset. 

Olja in en springform med höga kanter (eller en ugnssäker skål)

Kavla ut degen och lägg över formen, se till att den lägger sig som en skål som när botten av formen, lägg i riset och vik försiktigt in kanterna på degen så riset stängs inne. Pensla degen och olja. 

Grädda ca 30-35 min i nedre delen av ugnen tills degen är gyllenbrun

Ta ett stort fat, lägg ovanpå Springformen, vänd upp och ner och ta bort formen. Servera med turkisk yoghurt eller någon soppa/ gryta. 

Smaklig måltid!