Smått och gott

2013-10-21
15:14:00

"Dressingar" till ris
Ris är ju något man äter i stort sätt varje dag i irakiska familjer och för att klara det så finns det hundratals varianter på hur man gör och vad man blandat i. Allt från kryddor till grönsaker till kött.

Här kommer två vanliga varianter på dressingar som man antingen blandar i eller lägger ovanpå riset som man lagt på ett stort fat. Detta är superenkelt och ger mycket smak!

Mandlar och russindressing

2 msk olja
1 kopp skållade och skalade mandlar
1/2 kopp russin ( gula eller svarta)
1/2 tsk kanel
1/2 tsk sju kryddor

Rosta mandlarna i olja
Tillsätt kryddorna
När de är svagt bruna tillsätt russinen och stek några minuter tills de svällt en aning. 

Denna kan förvaras i kylskåp och värmas när den ska användas.


Shariya/nudeldressing

1 kopp krossad spagetti/nudlar
2-3 msk olja
3/4 kopp kycklingbuljong ( tärning i vatten)

Stek nudlarna/spaghettin ljusbrun, tillsätt kycklingbuljongen och låt nudlarna suga åt sig vätskan

Blanda i ris eller servera ovanpå tillsammans med mandel/russindressingen.

Till biryani blandar jag dessa två och sen ner i biryaniriset.






2013-10-18
22:10:32

Sugar cookies


Kakorna: 

  • 14 dl mjöl
  • 1 Msk bakpulver 
  • 450 gr smör
  • 4 dl socker
  • 2 stora ägg
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 tsk salt

  • Vispa socker och smör poröst
    Vispa i ägg 
    Blanda de torra ingredienserna och blanda ihop med resten

    Knåda till en smidig deg, plasta in och låt ligga kallt i ca 1-2 timmar.

    Knåda degen och kabla ut, använd önskad utstickare för att få de formerna du vill ha.

    Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

    Grädda ca 10 min ( beroende på tjocklek) 175 grader. ( de ska bara bli ljusbruna i kanterna).


    Dessa kakor är väldigt goda som de är men också otroligt lätta att dekorera snyggt. Dessa Ovan är dekorerade med royal icing;

    2 äggvitor (ca 60gram)
    400 gram siktad florsocker
    2 tsk citronsaft

    Vispa ihop ingredienserna och tillsätt några droppar önskad färg.

    Börja med att ta undan lite av kristyren att måla konturer på kakorna med, spritsa försiktigt en kant runt hela kakan täck sedan försiktigt med kristyren jag beskrivit här under.

    Kristyren är klar när du får en blank yta ca 10 sekunder efter du dragit en genom den.

    För att få mönster i kakan dela upp kristyren och gör olika färger täck försiktigt
    med en färg och spritsa eller dra tandpetare med en annan. Låt kakorna torka ordentligt innan de läggs i burk eller serveras.