2011-09-01
20:33:00
Tepsi betinyan
Tepsi betinyan är en populär irakisk maträtt som man brukar göra i stora portioner, oftast en hel ungsplåt på en gång. En mycket smakrik och uppskattad maträtt på stora bjudningar.
Till detta behövs:
lammkött
abergine
tomat
lök
paprika
potatis
passerade tomater
vitlök
kanel
Till detta behövs:
lammkött
abergine
tomat
lök
paprika
potatis
passerade tomater
vitlök
kanel
sju kryddor
Börja med att skiva aubergine och lägg i vatten med ca 1/2 msk salt, låt ligga 1 timme (detta gör att de inte suger åt sig all olja vid fritering)
Koka lammköttet tillsammans med vitlök, salt och kanel
Fritera aubergine i tjocka skivor, fritera mjuka på båda sidor
skiva lök och paprika, fräs mjuk
skiva potatis i 0.5 mm tjocka skivor, fritera på båda sidor
Skiva tomat, fräs mjuk
Låt alla grönsaker samt potatis rinna av sig lite på hushållspapper innan du lägger det i plåten, börja sedan med aubergine i botten, sedan potatis, sen lök och paprika och sist tomat (det blir snyggast). Lägg det färdigkokade köttet överst
Blanda passerad tomat med 2-3 pressade vitlöksklyftor, kanel och salt samt lite av vattnet lammet kokat i. Häll över grönsakerna och köttet sedan in i ugnen på hög värme i drygt 20 minuter, lägg sedan över folie och sänk värmen, låt stå ca 1 timme ( blir godast ju längre det får stå och dra sig)
Servera med bröd eller ris :-)!

Kommentera inlägget här: