2011-09-27
19:37:03
Fassolie
Du behöver :
lammgrytbitar
vita bönor (färdiga eller råa, om man använder råa ska de ligga i vatten minst ett dygn innan man kokar dem)
passerad tomat
salt
vitlökspulver
lagerblad
lök
Koka lammköttet tillsammans med kryddor och lagerblad
låt bönorna puttra tillsammans med passerad tomat, krydda och salta efter smak.
Hacka löken och stek köttet lite tillsammans med den.
Lägg köttet och löken i grytan med bönor och tomatblandningen, låt småputtra tillsammans en stund.
Servera med ris/arabiskt bröd!

2011-09-21
20:22:50
Frustrationstårta
Idag var jag sugen på att baka en tårta, försök göra det med två småbarn runt fötterna som är på usla humör. Slutade med att snabbspritsa o kasta på lite hjärtströssel... Den blev dock god.
Ljusa bottnar med hallonmousse och glasscreme som fyllningar...


2011-09-11
20:03:59
Jordgubbspaj
Nu när det närmar sig höst kan det vara mysigt med lite sommarkänsla igen, så jag gjorde en jordgubbspaj!
Receptet finner ni här
2011-09-08
22:18:02
Fyllda vaniljbullar
Jag älskar vaniljsås och ligger det inne i en bulle är det ännu godare ;) Ju krämigare bakverk destu bättre!
Vaniljkräm
- 2 äggulor
- 2 msk strösocker
- 1 msk potatismjöl
- 3 dl mjölk
- 1 msk vaniljsocker
- vispa samman alla ingredienser i en tjockbottnad gryta eller kastrull (ej aluminium). Fortsätt med nästa steg nedan och vispa i vaniljsockret när krämen är kall.
- Värm försiktigt den blivande krämen under vispning. Den får ej koka då spricker krämen. När krämen blir varmare så tjocknar den. Vispa och värm tills krämen tjocknar likt en majonnäs. Ta av från värmen och fortsätt röra tills krämen kallnat till rumstemperatur. Rör ev. i en tsk smör för en blankare vaniljkräm.
- tillsätt vaniljsocker och rör ut det i krämen.
Bullar
- 50 gram jäst (för söta degar)
- 175 gram smör
- 5dl mjölk
- 1,5 dl socker
- 1 tsk salt
- ca 1,5 l vetemjöl special
- 20 gram smält smör
- socker till dekor
Fyllning
- 3 dl fast vaniljkräm
Gör så här:
Cirka 45 mellanstora bullar
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda i 10-12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i 45 bitar. Rulla till bullar.
Det finns olika sätt att fylla bullarna. Sätt ett: platta ut bullarna lite, lägger på en liten klick fyllning och drar ihop till ett runt knyte, som du lägger med skarven ner på plåt med bakplåtspapper eller i bullform. Sätt två: Baka först av bullarna och låt dem svalna. Fyll en spritspåse med fyllning och sätt på en tunn spets. Fyll bullarna underifrån med spritsen.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
Pensla bullarna med smält smör och vänd dem i strösocker så de får en fin yta.
Resultet blev detta:
2011-09-08
22:11:18
Buttercream frosting
Buttercream
* 500 gram florsocker (1 pkt)
* 1 dl matolja
* 150-200 gram margarin
* vaniljsocker
* 2-3 msk mjölk
1) Vispa margarinet mjukt med elvisp, blanda i oljan
2) Tillsätt florsockret, vispa poröst
3) Tillsätt karamellfärg och smakessens
4) Tillsätt mjölk, lite i taget
5) Droppa i några droppar valfri karamellfärg
Konsistensen kan justeras genom tillsats av mer mjölk, om den är för torr, eller mer florsocker, om den är för mjuk.

2011-09-02
22:06:44
Blueberry cheesecake
2011-09-01
20:33:00
Tepsi betinyan
Till detta behövs:
lammkött
abergine
tomat
lök
paprika
potatis
passerade tomater
vitlök
kanel
Koka lammköttet tillsammans med vitlök, salt och kanel
Fritera aubergine i tjocka skivor, fritera mjuka på båda sidor
skiva lök och paprika, fräs mjuk
skiva potatis i 0.5 mm tjocka skivor, fritera på båda sidor
Skiva tomat, fräs mjuk
Låt alla grönsaker samt potatis rinna av sig lite på hushållspapper innan du lägger det i plåten, börja sedan med aubergine i botten, sedan potatis, sen lök och paprika och sist tomat (det blir snyggast). Lägg det färdigkokade köttet överst
Blanda passerad tomat med 2-3 pressade vitlöksklyftor, kanel och salt samt lite av vattnet lammet kokat i. Häll över grönsakerna och köttet sedan in i ugnen på hög värme i drygt 20 minuter, lägg sedan över folie och sänk värmen, låt stå ca 1 timme ( blir godast ju längre det får stå och dra sig)
Servera med bröd eller ris :-)!
