Smått och gott

2013-12-07
23:30:03

Bärkaka med choklad
Smeten:

5dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
100 gram smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
200 gram hallon (fungerar med vilka bär som helst)
1 msk mjöl

Blanda mjöl, bakpulver och salt

Vispa rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker krämigt, tillsätt äggen, sedan hälften av mjölet under svag vispning, tillsätt mjölken och sedan resten av mjölet. Blanda väl.

Blanda bären med 1 msk mjöl och vänd sedan ner i smeten

Täck en avlång brödform med bakplåtspapper häll i smeten, jämna till ytan.

Grädda mitt i ugnen ca 50-60 minuter 175grader (kan behöva läggas på folie sista tiden, håll koll så ytan inte bränns.


Chokladglasyren

150gram mörk choklad
1 msk smör
1 dl grädde

Smält chokladen, tillsätt smöret och grädden. Smält ihop försiktigt och låt svalna. 

När kakan svalnat, täck med chokladen eller täck ovansidan och låt försiktigt droppa ner på en del ställen så skapas en snygg sida av rinnande choklad. Det är lättast om kakan är riktigt kall.

Förvara kakan kallt och ta fram 20-30 min innan servering, dekorera med bär precis innan servering ! 







2013-12-03
23:20:19

Cookies med mashmallowfluff
100 gram smör
2 dl farin socker
1/2 dl socker
1 ägg
2 1/4 vetemjöl
1/2 dl bakpulver
1/2 tsk kanel

1 burk mashmallowfluff (finns på de    flesta affärer) 
150 gram mörk choklad
Strösocker att rulla i

Vispa socker, farinsocker och smör, vispa i ägget
Blanda mjöl, bakpulver, kanel och blanda ner i sockersmeten. 

Rulla bollar av degen som du sedan rullar i strösocker, se till att bollen är täckt. Lägg på plåtar med stort mellanrum (de flyter ut).

Grädda mitt i ugnen, 9 minuter i 175 grader (de blir lätt bruna i kanterna när de är klara). Låt svalna på plåten (de sjunker ihop mer då).

Para ihop kakorna två och två, smeta mashmallowfluff mellan och doppa sen i smält choklad! 



2013-12-01
17:41:47

Havrekakor med choklad
Dessa kakor har jag verkligen fått komplimanger för, vilket alltid är roligt! Jag bakar för att andra ska få smaka och tycka om det jag gör :)! Dessa provade jag göra första gången och tog med som present till en vän som bjudit på middag, de är väldigt fina tycker jag att ge bort.

Detta recept ger ca 25-30 kakor beroende på storlek:

150 gram smör
3 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
3 dl havre
1 tsk bakpulver
50 gr choklad 

150-200 gram choklad att dekorera med. 

Rör ihop alla ingredienser i matberedare eller men låg effekt på elvispen, hacka chokladen och rör i degen. Degen ska vara lite kladdig, gör bollar i samma storlek och lägg dem helst på bakplåtspapper på en plåt. 

Platta försiktigt ut bollarna och grädda 10 minuter 200 grader mitt i ugnen. De blir gyllenbruna i kanterna när de är klara. Tänk på att de stelnar när de kallt så de kommer kännas mjuka i början. Närmade är tagna direkt ur ugnen kan man passa på att runda till kanterna och snygga till kakorna en aning, innan de stelnar helt :)

När kakorna kallnat, smält choklad över vattenbad. Doppa försiktigt kakan och använd en degskrapa eller spatel för att få en snygg rak linje både ovan och undersida. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna i kylen. 

Dessa kakor förvaras bäst i frys, för varmt smälter chokladen och blir kladdig! Kyl går också bra men själva kakan mjuknar något och tappar sin frasighet!