2013-05-15
18:34:20
Chokladiga chokladbollar
Någon som ibland kan få ett extremt sötsug? Ett sug som ingenting stillar? Testa dessa extremt chokladiga chokladbollarna, en räcker för att suget ska lägga sig!
Gör em sats chokladbollar såsom du gillar dem bäst, mitt grundrecept kommer här:
200 gram rumsvarmt smör
2dl socker
5 dl havregryn
4 msk kakao
2 msk vaniljsixker
Blanda och rulla små bollar
Låt bollarna vara i frysen ca 30 min eller mer
Smält mörk choklad
Doppa de frysta bollarna i chokladen och lägg i en skål med kokos eller strössel, skaka försiktigt så att hela bollen täcks, låt ligga en stund och flytta sen över till en burk som tål frysning, täck alla bollar och frys in eller servera genast!
2013-05-15
16:10:32
LCHF chokladkakor
Småkakor är alltid gott, här kommer två recept på ett nyttigare alternativ.
chokladkakor:
75 g rumsvarmt smör
2 dl mandelmjöl
5 msk hermetas
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljessens
1 ägg
Börja med att blanda alla torra ingredienserna
Tillsätt sedan det mjuka smöret och rör samman.
Tillsätt ägget och rör om tills det blir en deg.
Bred ut smeten i en form, ca 1 cm hög ska den vara
Grädda i ugn på 200 grader i 10 minuter.
Skär i rutor och låt svalna!
Kolakakor:
100 g smör
1 dl sötningsmedel ( sötix, hermetas, canderel)
2 1/4 dl mandelmjöl
1 ägg
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sötningsmedlet, sedan mandeln och ägget. Rör om och låt det hetta upp.
Bred ut på bakplåtspapper på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen ca 12-15 min i 175 grader.
Dessa kakor är väldigt sköra, om de flyter ut så tryck ihop lite så de håller ihop när de stelnar/svalnar!
2013-05-15
15:58:17
LCHF Blåbärsmuffins
Jag har inte börjat äta enligt lchf men tyckte att jag borde lära mig baka något åt mina gäster som äter enligt Den dieten och även till all familj jag har som är diabetiker!
Till 12 muffins behöver du:
4 ägg
4 3/4 dl mandelmjöl
1 dl smält smör
1 dl vispgrädde
Sötningsmedel/sockerersättning motsvarande 75 gram socker (sukrin/canderel/hermetas eller liknande)
1 krm vaniljarom
1 tsk bakpulver
1 msk pressad citron
2,5 dl blåbär
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ”socker” och ägg pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem. Vänd till slut ner blåbären och portionera upp i muffinsformar ( smeten blir lös )
Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
2013-05-11
23:06:06
Banan & Chokladtårta
2013-05-04
22:49:00
Marängstubbe
Hittade ett recept på en marängstubbe jag blev tvungen att testa direkt, till och med maken som tröttnat lite på alla sötsaker smaskade i sig två stora bitar av denna bakelse!
Du behöver:
6 äggvitor
3 dl socker
3,5 dl kokos
4 msk potatismjöl
4 dl grädde
250 gr hallon (och blåbär)
Rosta 2,5 dl kokos i en stekpanna, låt svalna på en tallrik
Vispa äggvita tillsammans med 1dl socker, när den är fast och slät tillsätter man resten och vispar några minuter. Marängen blir blank och det bildas små toppar när man tar ur vispen
Blanda den rostade kokosen med potatismjöl och vänd ner i marängen
Bred ut på bakplåtspapper ( som ligger på en bakplåt) så att det blir en rektangel ca 2 cm från bakplåtspapprets kant.
Strö ut resten av kokosen över marängen
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 15 min
Vänd direkt över på ett nytt bakplåtspapper så att botten ligger uppåt och låt svalna. Känns botten kladdig grädda några minuter till med botten uppåt.
Låt svalna
Vispa grädden hårt och bred över marängen, strö över bären och rulla ihop med hjälp av pappret, skarven måste hamna neråt så rullen håller ihop!
Förvara i kyl tills servering!
2013-05-04
22:03:00
Kycklinggryta
Detta är en smakrik kycklinggryta som passar utmärkt tillsammans med couscous eller ris. I ursprungsreceptet finns butternut pumpa med men det har jag uteslutit I mitt recept eftersom jag inte provat det!
Du behöver
4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 burk hela tomater
1/2 tsk kanel
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
Salt och peppar
3 dl kycklingbuljong
Olivolja
Skär kycklingen i tärningar
Skiva lök och vitlök och stek i olivolja tillsammans med kycklingen och kryddorna i en gryta.
Häll tomaterna och buljongen i grytan och koka upp.
Smaka sedan av med salt, peppar och citronsaft.
Strö citronskalet och persiljan över grytan.
Servera med ris och gärna en klick yoghurt !
2013-05-04
21:51:00
Tomat & auberginegryta
Jag tycker att vi äter alldeles för mycket kött härhemma så jag har planer på att introducera lite vegetarisk mat i huset. Jag själv älskar vegetarisk mat men det kan vara svårt att tillfredsställa de krav man har på smaker utan någon typ av kött.. Denna gryta var otroligt god och smakrik, smakar som vilken irakisk mat som helst!
Du behöver:
2 auberginer
1 lök
200 gr färska champinjoner
1-2 gröna paprikor
2 vitlöksklyftor
5-6 tomater
Tomatpure
1 tsk Oregano
1 tsk Timjan
1 tsk Basilika
Salt & peppar
1/2 tsk Vitpeppar
Olivolja
Börja med att tärna auberginerna och lägg i saltat vatten ca 1 timme
hacka löken och fräs i olja i en gryta tillsammans med den krossade vitlöken. Skär tomaterna i klyftor och tillsätt tillsammans med tomatpuré, örterna (färska är godast men torra går lika bra, tar man färska behövs ca en matsked av dem istället för tesked) salt och peppar. Låt grönsakerna puttra ca 10 min.
Stek under tiden auberginetärningarna i olja i en stekpanna.
skär paprikorna i små tärningar och lägg lök- och tomatblandningen tillsammans med skivade champinjoner.
Låt grönsakerna puttra ca 5 min.
Blanda i auberginerna och låt dra/puttra ett tag
Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris :)