Smått och gott

2014-11-04
22:18:19

Vaniljfläta
Fyra längder : 

50 g jäst 
150 g smör
5 dl mjölk
1 ägg
 1½ dl socker
En nypa salt salt
1 tsk kardemumma
13-14 dl mjöl  

Man kan fylla dessa med vad man vill, t ex vaniljkräm, nutella, äppelmos, kanelsmör, vanlig vaniljfyllning mm

Recept på vanlig vaniljfyllning:
100 g rumsvarmt smör
 ½ dl socker
1,5 tsk vaniljsocker

•Blanda de torra ingredienserna
•Värm mjölken en aning, Max fingervarmt
•arbeta mer rumsvarmt smör och ägg, sen sakta mjölken i mjölet
• arbeta degen helst i maskin ca 10min så den blir glansig och fin
• låt jäsa till dubbel storlek ca 40 min

Dela degen i fyra delar, kavla ut till rektanglar och lägg på fyllning.
Rulla ihop till längder och lägg dem på plåt. Skär upp flikar och lägg dem korsvis så att det ser ut som en fläta. Tryck lite med sidan av handen i mitten av längderna så det blir en fördjupning Klicka ut vaniljkrämen över hela längden. Låt längderna jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
Pensla längderna med ägg och strö på pärlsocker 

Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 min i 200 grader 

Vaniljkräm

6 äggulor
1 1/2 dl socker
3/4 maizena majsstärkelse 
1 vaniljstång
3 3/4 dl mjölk
30 gr smör

Dela vaniljstången, skrapa ner fröna i mjölken, koka upp tillsammans med stången 

Blanda äggula, socker och maizena, rör ner mjölken, värm under uppkörning till såsen tjocknar, vispa ner smöret och låt svalna 😋





Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: