2014-11-04
22:18:19
Vaniljfläta
Fyra längder :
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 ägg
1½ dl socker
En nypa salt salt
1 tsk kardemumma
13-14 dl mjöl
Man kan fylla dessa med vad man vill, t ex vaniljkräm, nutella, äppelmos, kanelsmör, vanlig vaniljfyllning mm
Recept på vanlig vaniljfyllning:
100 g rumsvarmt smör
½ dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
•Blanda de torra ingredienserna
•Värm mjölken en aning, Max fingervarmt
•arbeta mer rumsvarmt smör och ägg, sen sakta mjölken i mjölet
• arbeta degen helst i maskin ca 10min så den blir glansig och fin
• låt jäsa till dubbel storlek ca 40 min
Dela degen i fyra delar, kavla ut till rektanglar och lägg på fyllning.
Rulla ihop till längder och lägg dem på plåt. Skär upp flikar och lägg dem korsvis så att det ser ut som en fläta. Tryck lite med sidan av handen i mitten av längderna så det blir en fördjupning Klicka ut vaniljkrämen över hela längden. Låt längderna jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
Pensla längderna med ägg och strö på pärlsocker
Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 min i 200 grader
Vaniljkräm
6 äggulor
1 1/2 dl socker
3/4 maizena majsstärkelse
1 vaniljstång
3 3/4 dl mjölk
30 gr smör
Dela vaniljstången, skrapa ner fröna i mjölken, koka upp tillsammans med stången
Blanda äggula, socker och maizena, rör ner mjölken, värm under uppkörning till såsen tjocknar, vispa ner smöret och låt svalna 😋
Kommentera inlägget här: