Smått och gott

2014-02-08
01:41:55

Perde plau


En spännande rätt, smaksatt ris inbakat i bröd. Denna rätt har ett antal steg att gå igenom så ska försöka beskriva så gott jag kan, jag "höftar" för det mesta men har nog ett hum om hur mycket av allt jag tar :)

Börja med degen, då den behöver jäsa och vila ca 1 timme

Ca 5 dl vetemjöl
1 msk jäst
1 dl varmt vatten
4 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker

Börja med att lösa jästen i hälften av det varma vattnet, tillsätt sockret

Mixa mjöl, salt, resten av vattnet och en del av oljan, knåda och blanda väl. Tillsätt resten av oljan och knåda till en smidig deg. Är den för torr tillsätt lite mer vatten och för lös lite mer mjöl. Degen ska kännas smidig, len och något elastisk. Låt jäsa en timme under bakduk

Riset 

2,5 koppar ris ( mina koppar innehåller ca 2,5 dl)
1 tsk salt
Olja
1/4 tsk saffran ( gillar man ej saffran går det bra utan, ta lite mer sju kryddor och färga med gurkmeja)
1/2 tsk sju kryddor
1 kopp ärtor
1 kopp tärnade morötter

Skölj och tvätta riset, värm oljan ock lägg i ris, blanda någon minut och tillsätt sen 3,5 koppar vatten, låt koka upp och sänk till medelvärme. Tillsätt salt, saffran (el gurkmeja), kryddblandning och blanda väl. När nöstan allt vatten absorberats lägg i ärtor (funkar bäst med frysta) och morötter. Lämna till riset känns klart.

Qeema ( köttfärsblandning)

400 gram nötfärs
1/2 kopp hackad lök
1 tsk sju kryddor
1 tsk salt

Stek köttet halvklart, tillsätt lök och och kryddor och stek väl.

Mandel och russin dressing
 1 kopp mandel
1/2 kopp gula russin
1/2 tsk kanel
1/2 tsk sju kryddor

Skålla och skala mandlar, rosta i stekpanna. Tillsätt russin och kryddor och rör om tills russinen svällt något.

Blanda i qeema och mandeldressing i riset. 

Olja in en springform med höga kanter (eller en ugnssäker skål)

Kavla ut degen och lägg över formen, se till att den lägger sig som en skål som när botten av formen, lägg i riset och vik försiktigt in kanterna på degen så riset stängs inne. Pensla degen och olja. 

Grädda ca 30-35 min i nedre delen av ugnen tills degen är gyllenbrun

Ta ett stort fat, lägg ovanpå Springformen, vänd upp och ner och ta bort formen. Servera med turkisk yoghurt eller någon soppa/ gryta. 

Smaklig måltid!


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: