Smått och gott

2014-02-12
20:30:26

Strasskakor


Mycket goda och väldigt enkla att göra, går snabbt och smälter i munnen! Lyxa till dem med lite strössel eller inte, lika fina ändå!

250 gram smör
1 dl florsocker 
2 msk vaniljsocker
2 dl potatismjöl
2,4 dl mjöl
Rivet skal från en citron

Vispa smör, vaniljsocker och florsocker till en fin smet, tillsätt potatismjöl och mjöl lite i taget, tillsätt finrivet citronskal och vispa till en något lös smet.

Spritsa eller använd kakpress ut långa längder på en bakplåt. Grädda i 175 grader ca 10-13 minuter (de blir ljusbruna i kanterna))

Skär ca 4-5 cm långa kakor direkt de kommit ur ugnen.

Låt svalna på plåten. 

Dessa kakor är väldigt sköra så för att de ej ska falla sönder så lätt när de doppas i chokladen har jag testat att frysa dem en timme innan vilket gjorde det mycket lättare.

Temperera 200 gram mörk eller ljus choklad, har du ingen termometer kan man smälta 2/3 av chokladen i vattenbad och sen ta bort från vattenbadet och röra ner resten, temperaturen för mörk choklad ska bara va 32 grader och för ljus 30 grader. 

Doppa kakans ena sida i choklad och skrapa bort överflöd, önskas strössel så doppa direkt i strösslet och vänd sen kakan och doppa andra sidan. Lägg på bakplåtspapper. När alla kakor är doppade lägg dem i kyl en stund och frys sedan in eller förvara i en burk :) 

Otroligt goda och fina kakor att bjuda på till teet eller kaffet :)

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: