2014-02-12
20:30:26
Strasskakor
Mycket goda och väldigt enkla att göra, går snabbt och smälter i munnen! Lyxa till dem med lite strössel eller inte, lika fina ändå!
250 gram smör
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
2 dl potatismjöl
2,4 dl mjöl
Rivet skal från en citron
Vispa smör, vaniljsocker och florsocker till en fin smet, tillsätt potatismjöl och mjöl lite i taget, tillsätt finrivet citronskal och vispa till en något lös smet.
Spritsa eller använd kakpress ut långa längder på en bakplåt. Grädda i 175 grader ca 10-13 minuter (de blir ljusbruna i kanterna))
Skär ca 4-5 cm långa kakor direkt de kommit ur ugnen.
Låt svalna på plåten.
Dessa kakor är väldigt sköra så för att de ej ska falla sönder så lätt när de doppas i chokladen har jag testat att frysa dem en timme innan vilket gjorde det mycket lättare.
Temperera 200 gram mörk eller ljus choklad, har du ingen termometer kan man smälta 2/3 av chokladen i vattenbad och sen ta bort från vattenbadet och röra ner resten, temperaturen för mörk choklad ska bara va 32 grader och för ljus 30 grader.
Doppa kakans ena sida i choklad och skrapa bort överflöd, önskas strössel så doppa direkt i strösslet och vänd sen kakan och doppa andra sidan. Lägg på bakplåtspapper. När alla kakor är doppade lägg dem i kyl en stund och frys sedan in eller förvara i en burk :)
Otroligt goda och fina kakor att bjuda på till teet eller kaffet :)
Kommentera inlägget här: